Podvodníci z fIrmy IMP - Pozor na balíčky, které jste si neobjednaliu!

10.12.2012 20:18

Jednoho dne u Vašich dveří zazvoní poštovní doručovatel s balíčkem v ruce. Přešlapujete rozpačitě a nemůžete si vzpomenout, že byste si byli něco objednávali. Po chvilce váháni a uklidněni tím, že za ten záhadný balíček doručovateli nic platit nemusíte, zásilku převezmete.

Když pak „dáreček“ otevřete, vysypou se na Vás nesmyslné barevné kartičky s obrázky, které jsou podle přiloženého dopisu údajně součástí nějaké naprosto jedinečné encyklopedie, kterou jste ovšem nikdy nepotřebovali a ani po ní netoužili.

Jednou z firem, která takovýmto způsobem „podniká“ je International Masters Publishers (IMP), která zasílá lidem encyklopedie ( kuchařky, atlasy zvířat…). Většinou bez jakékoli objednávky.

Vaše radost z milého překvapení tedy končí ve chvíli, když mezi kartičkami objevíte fakturu a složenku s nadepsanou částkou několika korun, které jste údajně dle zdvořilého průvodního dopisu povinni za převzatý balíček zaplatit.

V ten moment máte pocit, že jste si to pěkně zavařili a většina lidí reaguje tak, že raději těch pár stokorun oželí, aby si nenaběhli na problémy a požadovanou částku uhradí. A na to přesně se podobní podvodníci spoléhají! Spoléhají totiž na to, že lidé neznají svá práva a že se nebudou chtít dohadovat s právníky nějaké veliké firmy kvůli pár stovkám. A to je právě špatně!

V takovémto případě nejste totiž POVINNI PLATIT vůbec NIC!

I kdyby tedy od Vás taková vykutálená firma, po neuhrazení přiložené faktury požadovanou částku vymáhala a hrozila Vám soudy, nevěřte jim! Zastrašování exekucí, je totiž pro takové vykuky jediný způsob, jak z lidí dostat peníze.

Když jim totiž požadovanou částku napoprvé zaplatíte, IMP se namlsá, zavětří ve Vás snadnou kořist a bude Vás bombardovat dalšími zásilkami. 

Nebojte se jim tedy nezaplatit, ani když Vám příjde „úřední“ dopis od jejich spřátelené vymahačské firmy Transcom. A nezalekněte se, ani když vám budou vyhrožovat soudem a exekucí. V Občanském zákoníku §53 stojí totiž  jasně psáno:

„Poskytuje-li dodavatel plnění spotřebiteli bez objednávky, není spotřebitel povinen dodavateli jeho plnění vrátit ani jej o tom vyrozumět.”